Kurssin esittely

Haapaveden opiston suomen kielen kurssilla panostetaan aktiiviseen oppimiseen ja käytännön kielitaitoon. Pääset harjoittelemaan kielen käyttöä erilaisissa arkipäivän tilanteissa ja vahvistamaan kommunikaatiotaitojasi. Kurssin opettajat ovat kokeneita ja innostuneita suomen kielen asiantuntijoita, jotka auttavat sinua etenemään oppimispolullasi.

Kurssilla pääset tutustumaan suomalaiseen kulttuuriin ja tapoihin. Opit ymmärtämään suomen kielen käyttöä eri tilanteissa ja saat arvokasta tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta.

Sisältö: suomen kieli, suomalainen kulttuuri, Suomen historia, yhteiskuntatietous, työelämätaidot, opiskelutaidot ja -mahdollisuudet. Koulutus sisältää työelämään ja/tai koulutukseen tutustumisen jaksoja.

In English

Kurssin tavoitteet

Suomen kielen ja kulttuurin koulutuksessa opiskelija kehittää suomen kielen taitoaan sekä tutustuu suomalaiseen kulttuuriin ja yhteiskuntaan ja sen toimintatapoihin. Koulutus lisää myös opiskelijan valmiuksia ammatillisiin opintoihin tai työelämään.

Koulutuksen tavoitteena on saattaa opiskelija eurooppalaisen viitekehyksen mukaiselle kielitaitotasolle A2–B1. Opiskelija saa arkielämässä tarvittavia tietoja ja taitoja sekä oppii hoitamaan asioitaan suomalaisessa yhteiskunnassa.

Toteutus

Kurssin kesto on noin 8 kuukautta (elokuu 2023 –toukokuu 2024). Opiskeluaika on 25 tuntia/viikko ja 5 tuntia/päivä + itsenäinen työskentely.

Koulutuksen ajan voit opiskella, asua ja syödä opistolla. Jos olet TE-toimiston asiakas, kysy mahdollisuutta sisällyttää opiskelu kotoutumissuunnitelmaan. Silloin koulutus on sinulle ilmainen.

Kenelle kurssi sopii?

Koulutus on tarkoitettu pääsääntöisesti yli 18-vuotiaille, jotka haluavat oppia suomea ja saada tietoa Suomesta. Opiskelijalla on oltava jonkin kielen luku- ja kirjoitustaito sekä tuntemus latinalaisesta kirjaimistosta; suomen kieltä ei tarvitse osata.

Opiskelu on joustavaa: Opiskelija saa oman henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman, ja opiskelemaan voi hakea ympäri vuoden. Koulutukseen voivat osallistua kaikki maahanmuuttajat äidinkielestä ja kielitaidosta riippumatta. Opiskelijoiden kielitaidon taso kartoitetaan lähtötasotestissä ja henkilökohtaisissa ohjauskeskusteluissa.

Opiskelu soveltuu kotoutumissuunnitelman piirissä oleville. Kotoutumissuunnitelma tulee kuitenkin tehdä TE-toimistossa ennen koulutuksen alkamista.

Koulutukseen voi hakea myös opintoseteliavustusta, joka huojentaa opintomaksuja.

Tarkempi kuvaus koulutuksen toteutuksesta

Opiskelu on päätoimista opiskelua, josta lähiopetusta on 25 tuntia viikossa. Lisäksi opintoihin kuuluu työelämäjaksoja, joiden aikana opiskelijalla on mahdollisuus tutustua suomalaiseen työelämään ja -kulttuuriin, harjoitella työelämässä tarvittavia viestintätaitoja sekä näyttää ja kehittää omaa osaamistaan. Työelämäjaksot voidaan toteuttaa myös koulutukseen tutustumisena, jolloin opiskelijalla on mahdollisuus kokeilla eri aloja urasuunnitelmiensa tueksi tai kielitaitonsa riittävyyttä jatko-opintoihin.

Koulutuksen sisältöjä ovat muun muassa

  • suomen kieli
  • kulttuuri
  • yhteiskuntatietous
  • koulutus- ja työelämätietous

Opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma alkukartoituksen pohjalta. Kurssin suoritettuaan opiskelija saa todistuksen suomen kielen taitotasostaan.

Opintomaksut ja asuminen

Pelkkä opetus: 45 € / viikko – 1.1.2024 alkaen 50 € (opintoseteliavustus voi alentaa hintaa).
Maksu sisältää vain opetuksen. Opiskelija vastaa itse majoituksesta ja ruokailusta.

Opetus ja lounas: 70 € / viikko –  1.1.2024 alkaen 75 €
Maksu sisältää opetuksen lisäksi lounaan opiston lounasravintola Wiivinsalissa (ma-pe).

Opetus ja majoitus: 80 € / viikko – 1.1.2024 alkaen 85 €
Maksu sisältää opetuksen lisäksi majoituksen.

Opetus ja täysihoito: 120 € / viikko – 1.1.2024 alkaen 120 €
Maksu sisältää opetuksen lisäksi majoituksen opiston asuntolassa, aamupalan, lounaan sekä päivällisen (maanantaina ei aamupalaa, perjantaina ei päivällistä).

Asuntolassa tulee noudattaa erikseen määriteltyjä sisäoppilaitossääntöjä, asuntolaopasta ja asuntolasopimusta.

Jatkuva haku

Tee hyvä päätös ja hae opiskelemaan suomen kieltä ja kulttuuria Haapaveden Opistoon! Koulutukseen haetaan sähköisen järjestelmän kautta. Opiskelijavalinnasta ilmoitetaan sähköpostilla. Koulutukseen valitaan korkeintaan 20 opiskelijaa. Mahdollisia vapaita opiskelupaikkoja voi tiedustella ympäri vuoden.

Hae opiskelemaan

Yhteystiedot

Opiskelijahakuihin liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä seuraaviin henkilöihin.

ApulaisrehtoriKeskimaa Sarisari.keskimaa@haapop.fi+358408680314
KoulutuspäällikköTörmä Tiina tiina.torma@haapop.fi+358408682266