Koulunuorisotyöntekijä Jani Oja

Haapaveden Opistosta nuoriso- ja yhteisökasvattajaksi valmistunut Jani Oja työskentelee koulunuorisotyöntekijänä. Työnkuva on monipuolinen ja itsenäinen. Koulunuorisotyöllä edistetään yhteisöllisyyttä hyvinvointia sekä ehkäistään syrjäytymistä.

Koulunuorisotyöntekijä Jani Oja tavoittaa päivittäin noin 60 – 100 yläkoululaista. Oppilaiden kanssa voidaan jutella arkisista asioista tai sitten vakavammista huolenaiheista, jos niitä mielen päällä on. Jani tekee tiivistä yhteistyötä paitsi oppilaiden myös koulukuraattorin, opettajien ja tarvittaessa vanhempienkin kanssa. Koulunuorisotyöllä ehkäistään syrjäytymistä, parannetaan koulun ilmapiiriä, edistetään yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia.

Opiskeluaikanaan Jani oli työssäoppimassa Oulaisten nuorisotoimessa ja sitä kautta nuorisotyöntekijät ja osa nuoristakin ovat tulleet tutuiksi. Nuorisotoimen kanssa tehdään yläkoululla yhteistyötä, esimerkiksi välituntitoimintaa.  

Koulunuorisotyöntekijä on mukana koulun arjessa monella tavalla. Janilla on oma huone, josta oppilaat löytävät hänet välitunnilla. Jani saattaa myös jalkautua käytäville tai pihalle jututtamaan oppilaita. Erityisesti, jos joku näyttää olevan usein yksin, Jani käy kyselemässä kuulumisia. Jani voi tulla myös luokkaan opettajan avuksi, jos jokin tilanne sitä vaatii tai muuten vain, esimerkiksi käsityötuntien aikana juttelemaan. 

Vastaanotto on ollut todella myönteistä ja koulunuorisotyöntekijä on koettu tärkeäksi lisäksi koulun henkilökuntaan. “Tässä ei ole samanlaista pöytää välissä, kuten opettajilla”, Jani sanoo, ja tarkoittaa että nuorisotyöntekijää voi olla monessa tapauksessa helpompi lähestyä ja hänellä on aikaa kuunnella oppilaita.  

“Vastaanotolla” käy erityisesti 7- ja 8-luokkalaisia. Janin luokse oppilas on aina tervetullut, vaikkapa kokeilemaan taitojaan motoriikkapelissä. Oppilaita on saatu motivoitua erilaisiin haasteisiin mm. tarinanoppien avulla. Nopilla arvotuista kuvista on pitänyt kirjoittaa kynällä ja paperilla tarina suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Janilla on motivointiin salainen ase, nimittäin kaapista löytyvät lakupatukat. Muita yhteisiä tekemisiä ovat olleet mm. joulukalenterin valmistus ja onpa Jani saanut yllytettyä oppilaita videohaastattelujenkin tekemiseen. Haasteita löytyy mm. Janin ylläpitämältä instagram-tililtä.  

Aiemmalta ammatiltaan Jani on rekkakuski ja lähihoitaja. Ammatinvaihto tuli ajankohtaiseksi muutama vuosi sitten ja Jani haki ensin sosionomiksi, mutta kun pääsykoepisteet jäivät piirun verran liian pieniksi hän soitti Haapaveden Opistolle, josta opiskelupaikka järjestyi joustavasti monimuotototeutuksena. Valmistuttuaan Jani työllistyi saman tien hankkeen kautta koulunuorisotyöntekijäksi. 

nuoriso- ja yhteisöohjaus