Ilmoittautuminen kesäfolk-kursseille on nyt auki!

36. Haapaveden FOLK-KURSSI  26.6. – 30.6.2023

Haluatko uppoutua perinteisen kansanmusiikin ja tanssin lumoihin? Haapaveden opisto ylpeänä esittelee 36. peräkkäisen Folk-kurssinsa!

Folk-kurssi on ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua suomalaiseen kansanperinteeseen ja sen rikkaaseen kulttuuriin. Kurssilla pääset opiskelemaan kansanmusiikkia eri instrumenteilla ja oppimaan kansantanssin saloja asiantuntevien opettajien johdolla.

Folk-kurssi on ollut suosittu tapahtuma vuodesta toiseen, ja sen aikana voit nauttia yhteisestä musisoinnista, tanssimisesta ja kanssakäymisestä muiden innokkaiden kansanharrastajien kanssa. Opit uusia soittotaitoja, syvennät musiikillista ilmaisuasi ja saat unohtumattomia kokemuksia musiikin ja tanssin maailmasta.

Kurssi tarjoaa myös loistavan tilaisuuden tulla tutuiksi muiden alan harrastajien kanssa ja luoda ikimuistoisia yhteisiä musiikillisia hetkiä. Tartu tilaisuuteen ja liity mukaan perinteisen kansanmusiikin ja -tanssin juhlaan Haapaveden opiston 36. Folk-kurssille!

HUOM! KAIKKI MUUTOKSET KURSSIEN SUHTEEN MAHDOLLISIA!

Kurkkulaulun tyylit ja tekniikat  

Sauli Heikkilä

Tuvalaisesta näkökulmasta kaikentasoisille kiinnostuneille laaja katsaus kurkkulaulun maailmaan.

Lauluja Ranskasta Bretagnesta, keskiajalta ja jostain muualtakin  

Charles Barbier 

(Ranska), yhtyeet, kuorot

Poplauluja 1600-luvun Englannista ja Italiasta

Kansan ja fiinimpia lauluja kaanonien kera.

Veikko Kiiver  

(Eesti/Ruotsi), lauluja vanhasta Euroopasta, laulu, yhtyeet

Veikko Kiiver on ollut Haapavedellä opettajana ja monta vuotta. Hänen vokaalitietonsa ja taidot riittävät moneen musiikkityylin. Hän on erikoistunut vanhaan musiikkiin, mutta osaa myös nykyihmisen äänen. Jo pitkän Tukholmassa asunut Kiiver on Uumajan barokkiyhtyen kapellimestari ja musikaalinen johtaja. Hän toimi myös kuoronjohtajana ja Kuninkaallisen linnan kirkon vokaaliyhtyeen laulajana.

Fado  

Liana 

(Portugali) Kurssilla käsitellään Fadon historiaa, salaisuuksia ja myyttejä, perinnettä ja musiikillista sisältöä ja tietysti lauletaan paljon. Liana aloitti Fadon laulamisen  jo 9-vuotiaana ja hän on valmis tekemään kurssilaisista Fadon rakastajia.

Laulu

Sama laulu – eri housut! 

Charlotta Hagfors 

Laulu, yhtyeet. Kurssilla tutustutaan paikallisten variaatioiden ihmeelliseen maailmaan. Kansanlaulun luonne on muuntuva. Vaikka ajattelit jo tietäväsi Taivas on sininen ja valkoinen -rekilaulun, saatatkin huomata olevasi vasta kiehtovan taipaleen alussa. Rämpikäämme yhdessä kansanlaulun sivupolkuja ja ottakaamme haltuun myös uusia vaihtoehtoisia laulumelodioita! Kurssilla lauletaan lisäksi yhdessä lauluja Pohjoismaista sekä Virosta ja nautitaan äänenkäytöstä kaikin tavoin! 

Charlotta Hagfors (Lotta Hagfors) on monipuolinen laulaja, kansanmuusikko ja säveltäjä. Pohjoismaissa oppinsa saanut Lotta on esiintynyt moninaisten yhtyeiden myötä eri puolilla maailmaa, sekä vieraillut mm. Tanssiteatteri Tsuumin, Teatteri Takomon ja Osiris-teatterin esityksissä. Lotan yhtyeitä ovat mm. Laitakaupungin orkesteri, lauluyhtye Ilo Ensemble sekä vuonna 2020 perustettu Kasvu. Keikkailun ohella Lotta ohjaa lauluryhmiä pääkaupunkiseudulla ja tekee radio-ohjelmia.

Old-time banjo & viulu

Gabrielle Macrae

(USA)

Ameriikan tyylejä laidasta laitaan

Barry Southern

(USA). Kitara, old time banjo ja three finger ‘Scruggs’ / Bluegrass style

Perinnesävelmiä Brittein saarilta

Rowan Rheingans

(UK) viulu ja laulu

Etelä-Italian kansanmusiikki & tarantella

Sergio Caputo

(Italia) viulu, yhtyeet

Pohjois-Italian kansanmusiikkia

Filippo Gambetta

(Italia) 2-rivinen haitari, yhtyeet

Tanssisävelmiä Pohjoismaista ja keltti-perinteestä

Kirsi Vinkki – viulu

Kirsin tunneilla opetellaan ja tempaudutaan pohjoismaisten tanssisävelmien pyörteisiin ja tunnelmoidaan kelttiläisen musiikin polveilevien melodioiden parissa. Kirsi Vinkki on helsinkiläinen viulupelimanni, joka on Suomen kansanmusiikin kentällä tunnettu muun muassa irlantilaisen kansanmusiikin taitajana. Kirsi on valmistunut musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmästä ja työskentelee kansanmusiikin, viulunsoiton- ja instrumenttipedagogiikan opettajana sekä esiintyvänä muusikkona monissa yhtyeissä ja erilaisissa musiikillisissa projekteissa. Lisätietoja: 

Kotisivu

Tekijäesittely Osuuskunta Lilithin sivuilla

Perinnemusiikkia kielisoittimin  

Petri Hakala  

Kielisoittimet, mandoliini, kitara, yhtyeet

Varhaiset bluesin mestarit, vol. 2

Kalle Jämsen 

Kitara. Jatketaan siitä mihin suositulla kesäkurssilla viime vuonna jäätiin. Opitaan akustisen country blues -kitaran 1920-40 lukujen mestareiden musiikkia ja tutustutaan muuhunkin fingerstyle-materiaaliin. Opetus tapahtuu ryhmissä. Konkreettisen soitto-ohjauksen lisäksi saat kappaleet kotiin viemisinä nuottina & tab-muodossa. 

Kurssille tarvitset: Sormisoittoon sopivan akustisen kitaran – mieluiten teräskielisen, mutta nylon-kieliselläkin pääset alkuun. Viritysmittarin ja capon. Slide-putkea saatat tarvita. Peukalo- ja muita sormiplektroja voit käyttää halutessasi.

”Kalle Jämsen on suomalaisen countryblues-kitaroinnin ehdotonta aatelia. 50 vuoden aiheeseen perehtymisen ansiosta hän tuntee tyylilajit läpikotaisin. Olipa kyseessä rosoinen deltablues pullonkaulasoittoineen, kevyempi piedmont- tai vaativa ragtime-pikkaus” – Esa ”Bluesministeri” Kuloniemi.

Paimensoitto Teppo Revon hengessä, Irlantilainen kansanmusiikki  

Samuli Karjalainen 

Sarvi, tinapilli, pitkähuilu, huilu, bodhran, buzuki,  kitara, yhtyeet

Ukulele kaikentasoisille  

Markus Rantanen

Kurssilla keskitytään melodiasoittoon, sointumelodiasoittoon ja sorminäppäilyyn. Soitamme monipuolisesti kansanmusiikkia Suomesta ja muualta, unohtamatta kevyempää musiikkia. Kurssilla tarvitset oman ukulelen (sopraano, konsertti tai tenori). Opettelemme kappaleita sekä tabulatuureista että nuoteista.

Ukulele vasta-alkajille ja laulunsäestys

Rauni Rokka

Raunin kehittämä ”EKALELE – ukulelen alkeet”  perustuu kanadalaiseen metodiin, jonka ovat luoneet musiikkipedagogi J. Chalmers Doane ja muusikko, pedagogi James Hill. Se sopii hyvin ukulelen soiton opiskeluun sellaisellekin aikuiselle, joka ei aikaisemmin ole soittanut mitään soitinta. Ekalelessa käytetään pääosin suomalaisia ja siihen varta vasten laadittuja sävelmiä sekä helposti soitettavia sointuja.

Koskettimilla komiasti  

Timo Alakotila

Piano, harmoni, yhtyeet  

Haitarista humahtaa

Olli Kari (Suomi), 2- riv, 5- riv, koskettimet, yhtyeet

Oppilaslähtöisellä kurssilla tutustutaan kansanomaiseen muunteluun muissa musiikin lajeissa sekä improvisaatiotekniikoiden soveltamiseen opetustyössä. Mukaan oma soitin ja sopivasti seikkailumieltä!

Olli Kari on toiminut opettajana niin Sibelius-Akatemiassa, PopJazz Konservatoriossa kuin Viron musiikki- ja teatteriakatemiassakin. Häntä työllistävät monet yhtyeet, mm. Kasvu, joka debytoi alkusyksystä Norjan Riksscenenillä, sekä kuuluttajan työ Yleisradion Radio 1 -kanavalla.                

Kanteleella kaikenlaista  

Maija Kauhanen:  

Kanteleet, laulu. Groovaavia riffejä ja rytmisiä komppeja, kappaleiden soittamista ja sovittamista erilaisia soittotapoja hyödyntäen. Kanteleen soittoa sormilla, plektralla tai tikulla sekä laulun kanssa. Kaikenkokoiset kanteleet tervetuloa! 

Nuotiokantele  ja jamimeininkiä (pop- ja rymimusiikin kappaleita kanteleella säestäen). Tuo oma lempikappaleesi niin opetellaan komppaamaan se kanteleella!

Yhteismusisointia ja stemmalaulua! Rakennetaan suuri kantele-laulu-lyömäsoitinbändi, agendana yhteismusisoinnin ilo, matalan kynnyksen ryhmä. Voit tuoda mukanasi oman kanteleen ja/tai lyömäsoittimen tai soittaa ja kokeilla Maijan kurssille tuomia soittimia. Jos Maijan tuomat soittimet loppuvat kesken, niin otetaan muitakin soittimia sitten mukaan. Jokaiselle jotakin taitotason mukaan! Vaihdellaan soittimia, lauletaan stemmoissa ja pidetään hauskaa tarttuvien kansanlaulujen ja groovaavien riffien ja polyrytmien parissa!

KB/Jouhikko  OK

Ilkka Heinonen

jouhikko, kontrabasso, yhtyeet

Samin Sambapajat  

Sami Kontola

Samin afrobrasilialaisten rytmien työpajat ovat avoimia kaikille lähtötasosta riippumatta. Sessioiden aikana saadaan taustatietoa rytmien alkuperästä ja roolista niin musiikillisesti kuin kulttuurisesti. Ennen kaikkea soitamme paljon, toisiamme kuunnellen ja musiikista voimautuen. Omia sambasoittimia ei tarvitse, mutta saa toki ottaa mukaan. Koulutustuokiot sisältävät yhdessä soittamisen lisäksi askellusta ja taputtamista sekä esimerkkejä rytmien merkityksistä. Kulttuurista oppimista vahvistamaan kuullaan tarinoita sekä rytmien alkuperästä että rummuttamisen ja perkussioiden historiasta ja toki myös Sami Kontolan omista kokemuksista Rio de Janeirossa 10 vuoden ajalta. Intensiivikurssilla valmistamme myös pienet ohjelmalliset numerot, jotka esitämme sellaisenaan tai tanssiin, lauluun ja soittoon yhdistettynä festivaalilla.

Hae opiskelemaan

Yhteystiedot

Opiskelijahakuihin liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä seuraaviin henkilöihin.

ApulaisrehtoriKeskimaa Sarisari.keskimaa@haapop.fi+358408680314